Kim Bisgaard,
Hvordan undgår du at rekruttere mennesker, der ligner dig for meget?

Hvordan undgår du at rekruttere mennesker, der ligner dig for meget?

"Lille spejl på væggen der....."

Når du rekrutterer, ansætter du så folk, du godt kan lide, fordi de har nogle genkendelige kompetencer og et "vindende væsen"? Det kan være, det er det rigtige. Det kan også være fordi, de minder om dig selv. Du kan godt blive "blind" og afvisende overfor at ansætte mennesker, der på flere måder er din modsætning - de har jo ikke dine styrker og den "likeability", som du selv har.

Den ikke-bevidste eller ubevidste del af vores personlighed gør os blinde. Det fører til, at der ansættes folk ud fra rekrutterende lederes blinde vinkler og ikke 100% skarpt ud fra opgavens, teamets og kulturens mangler og behov. Et tegn på det er, at du stiller spørgsmål, du selv kender svaret på, eller taler om områder, du selv er klog på eller har en stærk mening om. Det sidder dybt i os at søge bekræftelse og fremstå vidende og kompetente, men vi ønsker jo primært at ansætte folk, der ved mere end os selv, og som kan bidrage selvstændigt med den opgaveløsning, vi mangler at få eksekveret på nye niveauer. Derfor skal de vide mere end dig og stille spørgsmål, du ikke stiller.

Det gælder også i forhold til deres bidrag til jeres kultur. De skal bidrage til det, I er stærke på, men også tilføre noget af det, I er mindre stærke til. Måske endda tilføre noget modsætningsfyldt, du har det ambivalent med. Eksempel; Du er meget direkte, hurtig i beslutningen og har en stærk mening om tingene. Den næste, du rekrutterer, skal så måske være rummende og bringe reflektion ind i situationerne (du oplever personen vag og lidt langsom - men det kan sagtens være vedkommende vil komme i mål før dig i mange situationer alligevel)

Så derfor overvej, når du rekrutterer:

"Ansæt mennesker, som stiller spørgsmål, du ikke kan svare på"

"Hyr mennesker, der stiller spørgsmål, du end ikke vidste skulle stilles"

"Ansæt folk, som har svar på ting, du er uvidende om"

"Ansæt nogle, der ligner kulturen tilstrækkeligt, men også tilfører lidt irritation, fordi de er anderledes på noget, I ikke er pt"

Og husk hvad Steve Jobs sagde: "Hyr de rette og lad dem fortælle dig, hvad der skal gøres og lad vedkommende eksekvere på det" (min redigering)

 

(C) Kim Bisgaard

05.06.2018